English
AutoriteitAutoriteitAutoriteitAutoriteit

Autoriteit Persoonsgegevens is niet ‘om’: temperatuur meten van werknemers mag nog steeds niet

4-6-2020

 

Het is een veelgestelde vraag in de coronacrisis: mag een werkgever de temperatuur van werknemers meten? Nadat de AP meerdere keren had benadrukt dat de AVG dit niet toelaat, zorgde een nieuwe toelichting op de AP-website afgelopen week voor veel verwarring. Was de AP β€˜om’?

Kort gezegd: nee. In de toelichting lijkt de AP te willen verduidelijken dat er een verschil is tussen de volgende situaties:

– temperaturen leidt wΓ©l tot verwerking van persoonsgegevens (wat vrijwel altijd het geval zal zijn); of

– temperaturen leidt nΓ­et tot verwerking van persoonsgegevens, bijvoorbeeld omdat alleen een thermometer wordt afgelezen.

In het eerste geval is de AVG van toepassing en mag het volgens de AP niet. In het tweede geval is de AVG niet van toepassing. Dat betekent niet dat het mag, alleen dat de AP daar niet over gaat.

De AP opent dus niet de deur voor temperaturen op het werk. Integendeel: de AP ontmoedigt ook temperatuurmetingen op het werk die zo zijn ingericht dat ze niet onder de AVG vallen. Werknemers die zich daartegen willen verzetten, zullen dat dan wel via een andere route dan via de AP moeten doen.

Dit bericht verscheen op 14 mei 2020 op de LinkedIn-pagina van Ovidius.